Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Solidne zakręcarki dla przemysłu spożywczego

W sektorze spożywczym bardzo ważne jest staranne zakręcanie opakowań. Po pierwsze – produkt absolutnie nie wypływa ze słoika, przykładowo w trakcie rozładunku. Po drugie – dużo dłużej zatrzymuje naturalny smak, a to dla Konsumentów jest faktycznie, najważniejsze, gdy „przeszukują” półki z zatrzęsieniem artykułów bardzo często kilkunastu odmiennych marek). Oraz po trzecie – mamy możliwość go naturalnie, odmierzać w taki sposób, żeby nie było go ani za dużo ani zbyt mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, bo taka formułą tytułuje się maszyny zakręcające, na przykład słoje oraz butelki, powinny realizować niezwykle dużo rozmaitych kryteriów, by były przyjęte do masowego wytwarzania towarów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie przetworów szczególnie wrażliwych, m. in. świeżego mleka i stworzono urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest precyzyjne zamykanie butelek PET ze świeżymi napojami, przetworami mlecznymi oraz wodą mineralną.

Jeżeli mamy na względzie maszyny zamykające artykuły w różnych opakowaniach, to trzeba rozróżnić:

Zakręcarkę butelek – w takim przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z kilkoma głowicami w jednej linii, z jedną głowicą albo wieżę zamykającą. Takiego typu zakręcarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle żywnościowym, lecz także przemyśle kosmetycznym, monopolowym i lekowym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zamykarki jest ściśle zaadaptowana do klasycznych pokrywek weków. Najpierw maszyna odsysa zapas powietrza, natomiast zaraz potem zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – zdają egzamin przy zamykaniu gładkich konserw, które zostały stworzone, m. in. z aluminium.

W przypadku kiedy pragniemy wpasować właściwą głowicę, wówczas musimy wziąć pod uwagę zwłaszcza materiał, z którego skonstruowane jest opakowanie. W takim przypadku towar zostanie w perfekcyjnej ilości umieszczony w butelce PET lub metalowej puszce. Zakręcarki zmechanizowane mają bardzo wytrzymałą budowę, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Nieczęsto ulegają usterkom, jeśli są poprawnie eksploatowane i oczyszczane. Zakrętarki to maszyny, których budowa stale „się rozwija”, ponieważ w krótkim czasie tworzone są bardziej oryginalne opakowania o kształtach innych aniżeli uprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na typ

Ogólnie zakręcarki mamy możliwość podzielić na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki linearne i maszyny dostosowane pojemników o malutkich oraz średnich pojemnościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy z kolei zróżnicować na zmechanizowane (same przyjmują wieczko) i w połowie zautomatyzowane (zakrywkę trzeba pobrać manualnie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo rotacyjne, posiadają od 3 do 24 głowic i potrafią funkcjonować na liniach produkcyjnych o naprawdę dużej produktywności, ze zbiornikami niezmiernie wrażliwymi i wtedy, gdy w butelce lub puszce produkt dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni typ jest adresowany bardziej dla przemysłu farmakologicznego i kosmetycznego (do zamykania choćby wyjątkowo niewielkich ilości towaru). W przypadku urządzeń frontowych zamykanie toczy się skokowo – kilka czy kilkanaście głowic równolegle zamyka opakowania z wyrobem. Kapslownice perfekcyjnie sprawdzą się do zakręcania wody mineralnej w plastikowych butelkach oraz piwa. Niezaprzeczalnie zakręcarki są bardzo istotnym modułem na linii przetwórczej, pomimo że zwyczajnie wymagają de facto jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zamykarkom dobrej klasy zauważalnie powiększa się wydajność wytwarzania. Zakrętarki możemy stworzyć „od podstaw” (biorąc pod uwagę, m. in. artykuł na potrzeby którego ma być przystosowana i sumę zamykanych pojemników w czasie jednej godziny).

Inne maszyny wykorzystywane w przebiegu masowej produkcji

Do następnych maszyn, przy użyciu których tworzone są całkowite linie fabryczne, powinniśmy zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice oraz napełniarki, kontrolery, paletyzatory, depaletyzatory, orientatory i kartoniarki. Wszystkie wymienione urządzenia możemy wyposażyć w dodatkowe możliwości, przykładowo w aplikatory banderoli. Klasyczny tok produkcji wygląda dokładnie w taki sposób: wysterylizowane opakowania wchodzą na linię przemysłową, są zliczane i właściwie rozmieszczane. Nalewarki uzupełniają postawione opakowania artykułem, a kapslownice nakrywają szyjki odpowiednimi nakrywkami. W dalszej kolejności dokładnie zamknięte artykuły trafiają, m. in. do paletyzatorów. W każdej dziedzinie tok masowego generowania produktów będzie wyglądał troszkę inaczej, bowiem jest on zależny od wariantu wyrobu. Więc na potrzeby balsamów są dedykowane inne modele urządzeń, zaś do piwa i pozostałych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię ten materiał, kliknij w odnośnik tutaj – Zakręcarka – a niewykluczone, że odkryjesz to, czego dziś szukasz.

Strona używa cookies
Ok