Pizza – ulubione danie każdego

Czy istnieje danie, które bez wątpienia uwielbia każdy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, rozpowszechniony dookoła świata. Prostota w przeróżnych kombinacjach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się łączyć naturalne i świeże składniki, które wspólnie smakują jak niebo w ustach. Słoneczna Italia przyniosła nam nie tylko okrągłe placuszki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie smaczne i szybkie w przygotowaniu dania, które gromadzą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają jedzenie. Uwielbiają spędzać czas z bliskim, dyskutując i radując się w towarzystwie znakomitego jedzenia, które bazuje na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na wyciągnięcie ręki i za drobne pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w gorącym słońcu południa smakują genialnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie wywodzi się kuchnia Włoch i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaszokuje. Poznaj zatem historię o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nierozerwalnie połączona z tradycją poszczególnego regionu. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie uznają żadnych ustępstw i w trakcie przygotowywania ukochanych potraw stosują się do przepisów powtarzanych przez babcię. To właśnie dzięki tradycji, sztuce komponowania prostych składników i używaniu doskonałej jakości (zasadniczo świeżych) wyrobów kuchnia ta zyskała niesamowitą popularność i międzynarodowe poważanie. W kuchni Włoch nie stosuje się półśrodków – wszystko wytwarzane jest ręcznie, wedle stricte opisanej formuły. Gotowanie „z uczuciem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje perfekcyjnie. Co ponadto dobrze jest wymienić jako atut kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej dostępność. Kuchnia ta jest bardzo tania, a wszystko dlatego, że praktycznie każda z klasycznych potraw pochodzi się z ubogich rejonów. Niegdyś biedni mieszkańcy Włoch używali wyrobów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było samodzielnie. Jednakże oprócz samego przygotowywania, najistotniejsze jest (co pielęgnuje się po dziś dzień) zajadanie dań w znacznym otoczeniu rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że jedzenie ma jednoczyć ludzi. Nie ważny jest koszt dania, ale sam czas, który spędza się z rodziną, przy jego kosztowaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie lubić? Chrupiącego spodu. Rosnących w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy świeżej bazylii? To główne elementy standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele ewolucji. W każdym kraju smakuje inaczej. A jak to się wszystko zainicjowało? Dania podobne do pizzy znane były już w zamierzchłym Rzymie i co dziwne egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza prawdziwą renomę uzyskała dopiero w XVIII wieku, kiedy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one monarchę Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by skosztować serwowanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowinką, bowiem kucharz dodał do niej magiczny składnik – mozzarellę. Władczyni pokochała ten smak i od tamtego momentu pizza ta została nazwana „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza dotarła do USA, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich imigrantów napływających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ I tak pizza stała się ulubioną potrawą wszystkich obywateli – od Chińczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od miejsca na Ziemi. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni włoskiej. Pizza nie jest wprawdzie jedyną znaną potrawą tej części globu. Włochy podarowały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska generalnie opiera się na zdrowych produktach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu przeważnie stosowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy również, że prócz rutynowych posiłków, Włosi mogą nam podać wspaniałe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej strony świata?

Chciałbyś spróbować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która przygotowuje włoskie dania wedle sekretnej receptury. Przygotuj się na szczególne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: pizza Toruń dowóz gratis

Strona używa cookies
Ok